HVAR

Slika Starigrad iz zrakaOtok Hvar je dio srednjodalmatinskog arhipelaga smješten u slikovitom prirodnom okruženju. Okrenut je južnoj, sunčanoj strani svijeta koja mu je podarila mediteransku privlačnost i vedrinu, čineći ga najsunčanijim otokom u Hrvatskoj. Poznat je po ugodnoj mediteranskoj klimi s blagim zimama te toplim ljetima. Grci osnivanju antički grad Pharos na mjestu današnjeg Starog Grada, a slavu i moć dobiva tijekom srednjeg vijeka kada postaje važna luka mletačkoga pomorskog imperija. O hvarskoj bogatoj i burnoj povijesti, svjedoče i brojna arheološka nalazišta i kulturne znamenitosti.

Geografski smještaj, razvedena obala s brojnim slikovitim i kristalno čistim plažama, obilje sunca, netaknuta priroda, polja lavande, bogata povijesna i kulturna baština čine otok Hvar najatraktivnijom turističkom destinacijom u Hrvatskoj. Tome svjedoče i brojne titule hit destinacije u Hrvatskoj i svijetu.

http://www.tzhvar.hr/hr/

STARI GRAD

hvar-starigrad-01Stari Grad, odnosno tadašnji Pharos, utemeljen je davne 384. godine prije Krista kada antički Grci isplovljavaju s otoka Pharosa te uplovljavaju u starogradski zaljev. Burna povijest je iza sebe ostavila mnoge znamenitosti koje turisti mogu razgledati u muzejima ili u šetnji starom gradskom jezgrom.

Trg i župna crkva Sv. Stjepana su najznačajniji javni prostori Staroga Grada. U prošlosti, na trgu su se odvijale sve društvene i gospodarske aktivnosti, no preseljenjem dnevnih aktivnosti stanovnika i turista na Rivu, trg postaje oaza tišine i kontemplacije. Stari Grad krasi i Tvrdalj Petra Hektorovića. Renesansni pjesnik je ovu znamenitost gradio cijelog svog života. Osim svoje arhitektonske ljepote, Tvrdalj je atraktivan i zbog umjetničkog opusa koji krije.

Stari Grad, osim bogatom arhitekturom, brojne turiste privlači i raznolikom gastronomskom ponudom gdje se, osim mediteranskih specijaliteta, nude kvalitetna hvarska vina, hvarski med, slatko od lavande te brojne druge autohtone delicije. Mnogobrojne sportske aktivnosti – bicikliranje, obilazak znamenitosti, surfanje, ronjenje, penjanje na vrh Purkin Kuk s kojeg se vidi cijeli Stari Grad koji je pod UNESCO-vom zaštitom te šarolik noćni život koje nudi Stari Grad, čine ga jednim od najposjećenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.

http://www.stari-grad-faros.hr/